måndag 24 maj 2010

Plantarfasciit!!

Bara dagar kvar och jag har kommit till insikt att jag drabbats av Plantarfasciit mer känt som hälsporre!
Fan också!!!
Hälsporre är en överbelastning i ett senfäste i hälen. Vad jag har förstått så är det inget alvarligt utan det är bara obehagligt och gör ont.
Jag har haft ont ett tag i inre delen av fotsulan vid hälen. Jag har varit naiv och trott att det skulle gå över men det har det inte gjort. Smärtan går att hantera men problemt är att jag kommer omedvetet att kompenser i mit löpsteg för att avlasta den onda foten det i sin tur kan leda till överbelastningar någon annanstans. På kortare lopp är det väl överkomligt men på ett lopp på över 20 mil så kommer kompenseringen att märkas. Detta lagt ovanpå alla andra skavanker som 20mil löpning innebär, muskelvärk, ledvärk, skavsår, blåsor sömnbrist m.m. Dt känns lite onödigt.

Jag gick idag och handlade ett par silkonhälar som skall avlasta den inflamerade senan. Stoppade dessa i skorna och gav mig ut och sprang.
Dom funkade!!!
Fast även om dom funkade idag så känns det lite nära inpå loppet att börja trixa med nya grejer. Tyvärr så känns det inte som jag har något val utan det får bära eller brista.
Den senast månaden så har jag stoppat i pelotter och silkonhälar vilket har gett positiv effekt. Det har även gett lite oväntade konsekvenser. Skosnören har blivit för korta. Så kan det va.
5dagar kvar.

2 kommentarer:

 1. Lycka till!
  Jag har själv dragits med plantar fasciit, för mig funkar: slappna av med foten lite extra under löpningen och så stretcha lätt före löpningen genom att böja tårna uppåt. Oftast blir det värst dagen efter när man vaknar så morgonen efter alla de miles som väntar blir nåt extra :)

  SvaraRadera
 2. Tackar för Tipset:)
  Blir lite nyfiken på om det positiva från denna strechning kommer kännas när övriga kroppen troligtvis är svårt sargad. Vi får se.
  Tack än en gång Askan

  SvaraRadera